Лазерен или мастилено струнен принтер

Побликувайте вашите проблеми свързани с цветни принтери. Ще се опитаме да отговорим ма всякакъв вид въпроси в кратки срокове !
admin
Site Admin
Мнения: 33
Регистриран на: ср юни 09, 2010 3:52 pm

Лазерен или мастилено струнен принтер

Мнениеот admin » чет фев 02, 2012 12:52 pm

Първа стъпка при избора на принтер е да решите каква технология да използвате, според нуждите и бюджета
Принтерът е задължителен компонент във всеки офис, а вече едва ли има и домашен потребител без устройство за печат. На пазара се предлага изключително разнообразие от продукти от различни производители, така че всеки потребител може да избере точно този принтер, който пасва най-добре на неговите нужди. Важна стъпка при избора на принтер е да решите каква технология да използвате. Сега масовият избор се свежда основно до два типа устройства – лазерни и мастилено-струйни принтери. Всяка от двете технологии има своите предимства и недостатъци.
Технологията
Лазерният принтер използва технология, подобна на тази за копиране на документи. Тя е разработена още през 30-те години на миналия век от адвоката по патентно право Честър Карлсън като един по-лесен начин за правене на копия на молбите за патенти. В копирната машина има метален барабан със статичен заряд. Когато хартията, от която ще се копира, се освети с ярка светлина, тя се отразява от бялото и се връща към барабана, като размагнетизирва секциите, върху които попадат светлинните лъчи. Към останалите зони от барабана, които остават намагнетизирани (и които съответстват на тъмните зони на оригиналния документ), се полепва тонер във вид на фин прах. Тези прахообразни частици тонер се пренасят от барабана върху лист хартия и се стопяват върху него.
Действието на лазерния принтер се основа на същия принцип, но вместо светлината, която се отразява от листа хартия и пада върху барабана, един лазерен лъч “рисува” изображението върху намагнетизирания барабан.
Мастилено-струйните устройства възприемат един по-директен подход, като използват принтерна глава за всеки цвят мастило. Обикновено главата съдържа стотици малки камери, в които влиза мастилото, заедно с по един подгряващ елемент за всяка камера. Когато през този елемент протича ток, той изпарява определено количество мастило в камерата, където създава едно мехурче, което оформя миниатюрна капка върху хартията.
Преди няколко години Xerox въведе една по-нова технология за печат, която е нещо като кръстоска между методите на мастилено-струйната и лазерната технологии. При нея принтерите използват един твърд, подобен на пастел блок от мастило. Мастилото се нагрява, стопява и протича през малки дупчици в принтерната глава при скорост от 20 милиона капки в секунда. Но вместо да отиде директно върху хартията, мастилото отива върху нагрят барабан и след това се притиска върху хартията. Цветовете са по-естествени и живи, тъй като тази технология генерира по-добро изображение, сравнено с това от лазерния принтер.
Цената – на покупката и след това
Мастиленоструйните принтери имат предимство пред останалите принтери по отношение на първоначалните разходи при закупуване. Производителите продават тези устройства на по-ниска цена и след това правят печалба от продажбата на скъпи мастилени касети. Така че, ако в началото ви се струва по-евтино да купите мастилено-струен, вместо лазерен принтер, след време тази покупка може да се окаже далеч по-скъпа. Ако месечно печатате повече от 100 страници, трябва да помислите за цветен лазерен принтер. Цената на печата с типичния цветен лазерен принтер, на базата на 5-процентно покритие на всеки цвят, излиза около 10 цента на страница, а някои компании дори свалят този разход до 8-9 цента. За копия, направени с мастиленоструен принтер, разходите са от два до три пъти по-големи. Друго предимство: лазерните принтери, черно-бели и цветни, са по-бързи и по-безшумни, отколкото мастилено-струйните.
Цветно срещу черно-бяло
Трябва да обмислите много добре дали ви е необходим цвят или не. Цветът без съмнение е по-привлекателен и може да подобри качеството на документите ви. Само че е по-скъпо. За щастие, в последно време цветните лазерни принтери поевтиняват. Разнообразието от модели се увеличава бързо, а цените падат до ниво, където дори малки фирми и домашни потребители могат да си позволят цветен лазерен принтер с добро качество.
Многофункционалност
Дали искате да си купите самостоятелен принтер или едно многофунционално устройство (MFD), което включва възможностите на копирна машина, скенер и факс? Популярността на MFD, както цветни, така и черно-бели, расте. Те изместват копирните машини и принтерите, особено в сферите на малкия и среден бизнес. MFD излиза по-евтино, отколкото покупката на отделни принтер, копир, факс и скенер. Потенциален недостатък е, че всички документи се изпращат към едно устройство и е възможно да се наложи да чакате за едно копие, докато някой друг изпраща факс. Както и ако MFD отиде на ремонт, все едно губите всички устройства. Многофункционалното устройство спестява пространство и е по-евтино, но може би няма да замени копирната машина, ако копирате големи количества.
Какво да търсим?
След като сте се спрели на цветен или монохромен, самостоятелен или многофункционален, ви остава да изберете най-добрия измежду стотици модели лазерни принтери, произвеждани от над десетина компании в този сегмент. Ето няколко критерии, които да ви послужат при вземане на решение:
Брой копия: Принтерите се оценяват по броя на копията, които се очаква да произвеждат месечно. Купете този, който отговаря на вашите специфични натоварвания и изисквания.
Скорост на печат: Тук има два фактора, които трябва да обмислите – броят на страниците, отпечатвани за минута (ppm), и времето за подготовка за отпечатване на първата страница. Ако имате адвокатска кантора, например, отпечатването на един документ от 200 страници ще ви отнеме около половин час с принтер със скорост на печат 8 стр./мин. Принтер със скорост на печат 35 стр./мин. ще свърши тази работа за по-малко от шест минути. Ако обаче основно във вашата фирма се печатат голямо количество писма от две страници, по-важният фактор е времето, което е необходимо за започване на печат на първата страница.
Разделителна способност (резолюция): Измерва се в точки на инч (dpi). Колкото е по-голямо това число, толкова по-ясно е изображението.
Разходи: Цената на касетите с тонер може да надхвърли цената на самия принтер. Най-голяма грешка правят хората, които купуват принтери на базата на цената на самото устройство и не гледат цените на консуматива – а обикновено най-евтините принтери имат по-висока цена на отпечатано копие.
Размер на хартията: Ако искате да печатате материали с размери, по-големи от А4, трябва да се уверите, че принтерът поддържа такива размери на хартията.
Работа в мрежа: Някои принтери имат вградени мрежови възможности, докато други ги предлагат само като допълнителна опция.
Тави за хартия: Дали принтерът има отделни тави, така че можете да държите готови за печат по всяко време хартия с формат А4 и пликове за писма, или ще ви се налага да сменяте хартията всеки път? Дали тавите могат да поемат достатъчно хартия или трябва непрекъснато да ги зареждате? Проверете преди да купите.
Двустранен печат: Може ли принтерът да печата върху двете страни на хартията или само върху едната? Някои принтери включват двустранния печат като стандартна функция, други като опция, а трети въобще не предлагат такава възможност.
Доставки на консумативи:Дали можете да си купувате тонер касети от близкия магазин при спешни случаи или трябва да ги поръчвате? Добре е да ползвате удобството на близък магазин на консумативи, където да се отбиете в случай, че ненадейно останете без тонер.
Направете Вашият избор тук: http://leader.vratza.com/bg/printer/

Върни се в “Цветни принтери”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта