Как да изберем своя Рутер

admin
Site Admin
Мнения: 33
Регистриран на: ср юни 09, 2010 3:52 pm

Как да изберем своя Рутер

Мнениеот admin » ср фев 08, 2012 3:40 pm

Първо нека да започнем с това какво е рутер (маршрутизатор):
Това самостоятелно устройство, което е част от компютърните мрежи и служи за управление на разпределянето на трафика (пакетите) информация между различни мрежи или различни сегменти от дадена мрежа. Рутерът най-често е свързан с кабели. Друг вид рутер е безжичният рутер, който разпространява сигнала до другите устройства в мрежата чрез електромагнитно излъчване с определена честота. В този случай обаче на дневен ред излизат въпросите по сигурността, тъй като ако е зададен свободен достъп, всеки с Wi-Fi приемник в района може да улавя сигнала му. Затова потребителят може да ограничи достъпа до безжичния рутер, като промени настройките му и въвъде криптиране на информацията с парола. Какво означават буквите на рутерите A/B/G/N тези букви показват скоростта на рутера. Буквите A/B и G са по-стари и по-бавни, докато N е най-новият и най-бърз клас скорост.
Второто, което трябва да направите е да изберете подходящ тип рутер за вашият бюджет и мястото, където ще се използва.
-Бюджетни решения: Характеризират се с ниска цена (30-75 лева) и съответно доста умерени възможности. Подходящи са за:
сърфиране
покриване на неголеми площи със сигнал (например двустаен панелен апартамент). Често предавателите и антените на някои от тези рутери са малко по-слаби.
НЕ са особено подходящи за голямо натоварване като скорост (например PON Power, Premium), голям брой едновременни връзки (теглене на торенти).
- Рутери от висок клас: рутерите от тази група, както и по-скъпите от предишната, имат няколко други характеристики:
· Поддръжка на повече и по-нови стандарти (например N) или мимо технология. Предполагат се подобрен обхват и скорост. Важи казаното в забележката за горната група
· По-мощен хардуер - това винаги е от полза
· Понякога - по-добра антена
· По-богат на функции софтуер. Най-важното, което си струва да се отбележи тук е QoS (quality of service). Тази функция ви позволява да задавате приоритет на различните видове трафик. Така например може да зададете най-нисък приоритет на торент програмата, а най-висок - на програма за гласова комуникация (подобна на Скайп). По този начин, дори когато теглите на максимална скорост торенти, ще може да сърфирате и говорите без да има насичания на звука. Имайте предвид, че QoS е доста ресурсоемък за рутера, а и на част от по-старите рутери не е направено особено добре.
При избора на подходящо място за вашата нова придобивка, най-важният проблем, който трябва да решите, е този с осигуряването на достатъчно добър сигнал (покритие) до всички стаи/клиенти. Също така, трябва да си дадете сметка, че до рутера ще трябва да достигат:

- захранване 220 волта - огледайте се за контакт или удължител
- лан кабела на доставчика
- ако има вързан клиент жично, лан кабел от него

По въпроса с безжичния сигнал, ще ви кажа, че неформално класическият G стандарт се нарича "технологията на 3-те стени", което значи, че през 3 стени от рутера в повечето случаи ще имате сериозни проблеми с връзката (да не кажа че я имате нет, я нямате).

Вероятно в рекламата на рутера ще прочетете, че осигурява покритие на 400 метра или нещо такова. Това е вярно само на открито, при пряка видимост между двете устройства, т.е. без дървета, коли, сгради помежду им. Повечето от вас ще използват своят рутер на закрито - в апартамент, офис или къща.

Върни се в “Рутер избор съвет и препоръка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта