Формиране на цветен образ и проблеми

Процес на образуване на цветен образ и проблеми при цветният лазерен печат.
admin
Site Admin
Мнения: 33
Регистриран на: ср юни 09, 2010 3:52 pm

Формиране на цветен образ и проблеми

Мнениеот admin » чет окт 14, 2010 8:46 am

Лазерен лъч прожектира валентен образ на страницата която ще се отпечатва върху електрически зареден въртящ се барабан обвит със селен или, в новите принтери, органичен фото проводник. Фото проводимостта премахва заряд от повърхности които са изложени на светлина. Сухите мастилени (тонер) частици биват електростатично привлечени от заредените районите от барабана. Барабанът след това пренася образа на хартията чрез директен контакт и загряване, което изпича тонера върху хартията.
За разлика от ударните принтерите, скоростта на лазерните принтери може да варира от много фактори. Най-бързите модели могат да разпечатат около 200 монохромни страници за минута ( 12.000 страници за час). Най-бързите цветни лазерни принтери могат да разпечатват около 100 страници за минута ( 6000 страници за час).
Цената на на технологията на печат зависи от много фактори, включващи цена на хартия, тонер, периодичността на замяна на барабана, както и на други консумативи като изпичаща секция и трансферна част. Често принтери с меки гъвкави барабани могат да имат изключително висока цена, която не се забелязва докато не се наложи подмяната.
Принтерите, които могат да разпечатват от двете страни на листа ( дуплекс ) могат да намалят цената. Принципно тази опция е включена в принтерите от висок клас, но вече започват да се включват и принтери от среден клас за офис приложения. Не всички принтери могат да съберат опцията за дуплекс. Дуплексът намалява скоростта за печат, защото значително се увеличава пътя на листа хартия.
За сравнение с лазерните принтери, повечето мастиленоструйни и матрични принтери просто приемат потока от информация и директно я разпечатват, посредством бавен процес, които може да включва паузи за изчакване на още информация.

Обикновено процесът на печат се състои от седем стъпки:
Develop.jpg


Raster image processing ( растерно образов процес)

Всяка хоризонтална черта на страницата е растерна линия или линия на сканиране. Това което създава образа за печат е растерен образов процесор (Raster Image Processor – RIP), които е вграден в принтера. Образа от източника може да бъде кодиран във няколко специални езика, като Adobe PostScript (PS), HP Printer Command Language (PCL) или Microsoft XML Page Specification (XPS), както и на не форматирана текстова информация. RIP използва тези описателни езици за да създаде образ на изходящата страница в растерната памет.
За напълно графична изходна информация използвайки описателен език, е необходимо минимум 1 мегабайт памет за да се запази цялата монохромна страница ( А4 страница с точки на 300 dpi ). На 300 dpi има 90.000 точки на квадратен инч (300 точки на линеен инч). Стандартен 8.5 x 11 лист хартия има 0.25 инча отстоения, което прави участъкът за печат 8.0 x 10.5 инча, или 84 квадратни инча. 84 кв/инч x 90.000 точки за кв/инч = 7.560.000 точки. Докато един мегабайт = 1.048.576 байта, или 8.388.608 бита, което е достатъчно за да побере цялата страница на 300 dpi, като остават и около 100 килобайта за използване от Rip процесора.
В цветният печат всеки от CMYK слоеве с тонер се запаметява като отделен образ, и всичките слоеве се препредават преди печат. Ето защо минимум 4 мегабайта са нуждни за пълноцветна страница на 300 dpi.
С увеличаване на точките за квадратен инч се увеличава и необходимостта от памет. При 600 dpi за да се запамети монохромна страница е необходимо 4 мегабайта, а за цветна 16 мегабайта. Принтери с по-голям размер на страницата могат да включват допълнителни слотове за памет.

Зареждане
Charging.jpg

Зареждане с негативен заряд фото чувствителният барабан.
При по-старите принтери за да се пренесе заряда върху фото чувствителният барабан се използва коротронна жица. По-често срещани в днешно време са първично зареждащите ролки (PCR), които пренасят електростатичен заряд върху фото рецептора, въртях се фото чувствителен барабан или лента, способни да задържат електростатичен заряд на повърхността на тъмно.
Подходящ AC променлив ток се прилага на първично зареждащата ролка за да премахне остатъчни заряди от предишният образ. Ролката също ще приложи и DC напрежение върху повърхността за да осигури постоянен отрицателен потенциал.

Експониране
image_forming.jpg

Лазер неутрализира отрицателният заряд на фото рецептора за да формира електростатичен латентен образ.
Лазерен лъч се изстрелва върху въртящо полигоно огледало което го насочва през система от лещи и огледала за да попадне върху фото рецептора. Барабана продължава да се върти постоянно докато лазерът обстрелва неговата повърхност. Потокът на растерната информация запазена в паметта пуска и спира лазера за да се формира предварително запаметеният образ. Лазерът се използва, защото той образува прав лъч на голяма дистанция. Лазерният лъч неутрализира заряда там където има черни части от образа, и оставя електро статичен негативен образ на барабана за да привлече тонер частици.

Формиране
Повърхността с латентният образ е подложена на контакт с тонер, фин прах от суха пластмасова пудра смесена с карбон и черен или цветен пигмент. Заредените тонер частици се привличат електростатично от латентният образ, областите обстреляни от лазерният лъч. Негативно заредените тонер частици ще се отблъскват от местата където е оставен негативен заряд.

Трансфер
Докато фото рецепрора се върти той бива притискан към преминаващият лист хартия, като по този начин се прави и трансфера на образа. От другата страна на листа се намира трансферна ролка, която е силно позитивно заредена, така отрицателно заредените частици тонер се привличат и полепват по хартията.

Върни се в “Цветен лазерен печат и проблеми”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта