как да изберем своя Лаптоп

admin
Site Admin
Мнения: 33
Регистриран на: ср юни 09, 2010 3:52 pm

как да изберем своя Лаптоп

Мнениеот admin » ср фев 08, 2012 4:18 pm

От няколко години насам, се забелязва все по-голям интерес към преносимите компютри. С всеки изминал ден броят на предлаганите от тях екстри става по-голям и от мобилни приятели лаптопите се превръщат в неразделна част от ежедневието на крайния потребител.
Огромният асортимент от подобни устройства, както и разнообразието от всевъзможни екстри към тях доста често затруднява избора на конкретен модел.
За да изберете най-подходящия лаптоп, с оптимална производителност и на добра цена, трябва да сте наясно за какво точно ще го използвате и като какъв.
Пример:
* за домашен компютър
* за образование
* за пътуване
* за офис
* за работа с мултимедия и игри
Процесор

Най-общо всеки процесор се характеризира с определена тактовата честота, измерена в GHz. Тя представлява скоростта на вътрешния му генератор на честота и определя бързината, с която могат да се обработват постъпилите данни. На практика по-високата честота означава, че компютърът е в състояние да обработва по-бързо необходимата информация. Също трябва да се обърне внимание на L2 кеша,FSB, процесорната архитектура, консумацията при максимално натоварване.

В момента Intel е пред AMD, когато става въпрос за процесорите на лаптопите, и това се вижда наи добре, когато се погледне пазара на лаптопи. Много по-голяма част от лаптопите са с процесор Intel, като за предпочитане са новите серий : i3(дву-ядрен икономичен процесор), i5(дву-ядрен процесор с по добра честота от i3, но и по-скъп), i7(серия четири-ядрени процесория с висок честота на работа).
Ако ще използвате лаптопа си за офис това е най-важния параметър който трябва да гледате! С колкото по добър процесор е лаптопа толкова по добре.

Памет

Тук нещата стоят доста просто – колкото повече, толкова по-добре. 2 GB е минимумът, 4 GB е препоръчително. Имайте предвид, че ако използвате вградена видеокарта, тя ще заделя част от системната памет.

Около 70 % от всички мобилни системи, които се предлагат на пазара ни, са комплектувани с 2GB модули оперативна памет. Голяма част от производителите смятат, че подобен капацитет е достатъчен за ежедневните нужди на средностатистическия потребител, като сърфиране в интернет, прослушване на любима музика, обработка на документи и работа с база данни.

В случай че възникне необходимост от добавяне на допълнителни модули, е желателно да се направи справка за максималната поддържана адресируема памет, както и за наличие на свободни слотове в лаптопа.

Когато закупувате допълнителна оперативна памет за мобилната си система, имайте предвид, че специализираните за тях модули са с различен формфактор – SODIMМ. По технология на производство SODIMM паметите се различават от паметите за настолните системи, но за сметка на това почти не се отчита особена разлика в производителността им.

Твърд диск

Основни параметри на мобилните твърди дискове са неговият капацитет и оборотите на въртене на плочите. Капацитетът би следвало да се избере в зависимост от типичното приложение, което ще изпълнява лаптопът при ежедневните задачи на потребителя. Ако мобилната система ще се употребява за пренос и съхранение на ценни документи и потребителят разполага с неголяма колекция от любими и често пускани мултимедийни файлове, то диск от 320-500 GB би бил достатъчен за инсталация на необходимите приложения и съхранение на документите. В случай че системата ще се използва от системен разработчик или проектант на специализирани CAD системи, то за предпочитане са моделите с по-голям капацитет като 640-1000GB.

В случай че лаптопът е комплектуван с мощна батерия и държите на високата входно-изходна производителност, то може да закупите от по-бързите, 7200 rpm дискове. В противен случай заложете на по-бавните (5400 rpm), които пък се отличават с по-ниска консумация на електроенергия – предимство по време на път при системи с по-слаби батерии.

Видеокарта

Ако държите на вариант с външна видеокарта, е добре да не се спирате на модели под 512MB. С такава ще можете да играете новите игри, макар и при невисоки разделителни способности и не на максимални настройки. Има и вариант с 1 GB, за който е спорно, че е по-бърз, но със сигурност е по-скъп. Тези модели са около два пъти по-бързи от по-ниските модели с 512MB.
Другия много важен параметър по който се трябва да се спрете е колко битова е видео картата. Минимумът е 128bit , колкото повече по добре, като имаите в предвид, че 258bit ще бъде двойно по скъпа.
Тук е момента да се спомене, че ако лаптопа ще се използва за игри, тогава задължително той трябва да е с външна видео карта. Ако ще използвате лаптопа за офиса или пърувания, видеокартата е скъпа прищявка от която нямата нужда.

Батерия

Всеки модел пристига с различен тип и капацитет батерия. Сред най-често предлаганите са литиево-йонните и никел-кадмиевите модели. Капацитетът им се измерва в амперчасове и на практика по-големият капацитет дава възможност да работите по-дълго с лаптопа, когато не се захранва от електрическата мрежа.

За съжаление голяма част от производителите не упоменават вида на предлаганата батерия, а единственото, което указват, е броят на нейните клетки. В този случай важи общоизвестното правило, че с колкото повече клетки разполага, толкова по-мощна и издръжлива е тя. Маломощните представители са с четири клетки, а по-мощните – с шест или осем.

Дисплей

За разлика от настолните системи, при които редовно може да се извършва замяна на стария монитор с по-нов и по-хубав модел, при закупуване на лаптоп такъв ъпгрейд не е възможен впоследствие. Поради тази причина би следвало внимателно да се подбере най-подходящият дисплей, в зависимост от собствените предпочитания за размера и качеството на матрицата.

Освен към лаптопите със стандартни пропорции на страните на екрана (4:3) в последно време се забелязва по-особен интерес и към моделите, снабдени с широкоформатни дисплеи (16:9). В зависимост от конкретните условия на работа може да избирате между екрани с матирана повърхност (за намаляване на отражението от различни обекти) и с блестящо гладки покрития (за подобряване на контраста на изображенията).

Имайте предвид, че по-големите дисплеи допълнително утежняват конструкцията на лаптопа и за разлика от другите устройства в системата, консумират значително количество електроенергия от заредената батерия, когато сте на път.

Стандартни и доста разпространени са 1280 x 800 или 1440 х 900 за 15,4-инчовите дисплеи и 1280 x 960 или даже 1440 х 1080 за 15-инчовите екрани. Въпреки че и времето за отговора на матрицата е важно, трудно ще разберете какво е то, тъй като го пише за твърде малко модели лаптопи. Дисплеите се делят и на два основни вида според покритието им. Едните са с блестящо покритие (може да се огледате, когато екранът е изключен), което за сметка на отблясъците е възможно да подобрява в много тесни граници контраста на дисплея. Другото покритие е матово и неговият плюс е, че намалява в голяма степен отблясъците. Не може да се каже еднозначно кое е по-добро. Ще трябва да погледнете няколко модела на живо и да си прецените сами.

Допълнителни екстри

Със сигурност няма да сгрешите, ако насочите вниманието си към модели, предлагащи поддръжка на Wi-Fi стандартите за връзка към безжична мрежова среда. По-скъпите лаптопи осигуряват връзка с FireWire устройства и вградени четци на преносима памет (SD, Memory Stick, MMC и т.н.). По-високобюджетните решения разполагат с вградени уебкамери и с по-голям брой високоговорители.

Оптично устройство

На повечето лаптопи стандартно се вграждат двуслойни DVD записвачки. Едва ли ще имате нужда от нещо повече. Ако сте ограничени откъм финансови възможности, бихте могли да предпочетете CD записващо устройство, което чете DVD-та.

Върни се в “Лаптоп избор съвет и препоръка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост